BULMA

Bergantells Usuaris de GNU/Linux de Mallorca i Afegitons   |   Bisoños Usuarios de GNU/Linux de Mallorca y Alrededores
CONTENIDOS
. Jornadas de software libre
. Version para PDA
. Enlaces breves
. La asociacion
. Los mas leidos
. Autores [Actividad]
. Ultimos Comentarios
. Todos los titulares!
. Estadisticas
. Guia de estilo
. ¿Sugerencias?
. Wiki
. XML [Ayuda]
Listas de correo
. Archivos bulmailing
. Archivos BulmaGes
Radio libre :-)
. Des de la Xarxa (Archivos)
. Mallorca en Xarxa
Busquedas

+ Enlaces Linux
Ultimos kernels
(24/09/2014 06:11:42)
    
Google


En bulma.net
En internet
Instal·lació de Firebird SuperServer (7247 lectures)
Por Antoni Aloy López
aaloy (http://trespams.com)
Creado el 16/02/2002 12:22 modificado el 16/02/2002 12:23

En aquest article trobareu com instal·lar Firebird SuperServer a un sistema Mandrake 8.x (o Redhat 7.x), a més d'algunes altres consideracions de per què triar aquesta sol·lució.

Pagina1/1

Instal·lació de Firebird RC2 SuperServer a Mandrake 8.1Per què Mandrake?

A l'hora d'elegir una distribució tothom té les seves preferències, uns diran que si Debian, un altres Redhat, Slackware, etc. etc. Hi ha moltes distribucions i totes tenen avantatges per la gent que les ha elegides per al seu sistema.
Així doncs per mi l'elecció de Mandrake és ben fàcil, perquè és la distribució més completa de les que regalen a les revistes de Linux que sol comprar i a més és la més senzilla de fer anar, i per mi, que fa poc temps que estic dins aquest món això és molt important.

Per què Interbase/Firebird?

Aquí la cosa és tant de preferències com per necessitat. Supòs que molts estareu d'acord amb mi que actualment és molt difícil per Linux competir en els ordinadors "clients" però la cosa no és així en el camp dels servidors. És a dir, actualment la implantació de Linux a les empreses implica fer aplicacions Client/Servidor on l'aplicació client faci servir Windows i el servidor sigui un Linux. Aquí és on Interbase/Firebird juga un paper molt important

Si feim servir la combinació Fireberd+Delphi podem crear aplicacions C/S molt potents i que a més poden competir amb la combinació Visual Basic + M$ SQL Server, ja que els números surten molt bé, i això és el que importa realment a una empresa. Així amb la combinació que propòs podem tenir un servidor de base de dades dedicat Linux a una fracció del cost del que ens costaria el mateix servidor amb NT+SQL Server, ja que en el primer cas l'empresa sols haurà de pagar el cost del servidor i la nostra feina de configuració (i a més el servidor pot ser molt més petit).

Per acabar-ho de rematar una solució així pràcticament no té més manteniment que assegurar-se que se fan les còpies de seguretat i poc més. La configuració i posada en marxa del servidor és bastant trivial.

Així, de retruc, tenim per una part que haurem posat en marxa un servidor Linux a l'empresa, que haurà costat molt poquet (el director financer encantat) i no haurem de repercutir el cost de NT Server+SQL server al cost de la nostra aplicació. Pensau en l'estalvi que això representa per una PIME d'uns 25 llocs de feina

Està clar que m'agradaria poder arribar a una sol·lució totalment Linux i open source, però ara per ara el que propòs crec que és una bona via d'entrada i que obri el camí a Linux a les empreses. Després de tot si l'empresa ja té un servidor Linux que no li ha donat mai problemes, ja no li vendrà de nou que li proposem la mateixa sol·lució per la Intranet, pels punts de venda, etc. etc.Configuració clàssica o Super Server?

Quan instal·lam Interbase o Firebird podem fer-ho bé fent servir la configuració clàssica o la SuperServer.

L'opció clàssica és inmediata d'instal·lar, ja que es redueix a instal·lar l'rpm. És una arquitectura que escala bastant bé en sistemes multiprocessador. Ara bé hem de tenir en compte que es crea un procés separat per a cada connexió i que cada procés utilitza la seva pròpia memòria cache, amb el consum de memòria adicional que això representa i els potencials problemes que podem tenir amb un nombre elevat de connexions (i estic pensant en Internet)

L'opció SuperServer fa servir una arquitectura multi-fil, per la qual cosa el cost en termes de memòria i processador és molt menor i és la més recomanable en el cas de que tenguem un elevat nombre de connexions, a més ens dóna accés als serveis de l'API (afegir usuaris, aturar el servidor remòtament, ...). En la seva contra té la seva mala escalabilitat per sistemes multiprocessador (encara que la gent de Firebird diu que ja ho té resolt - jo ho he pogut provar. Algú me deixa un sistema multiprocesador?) i que no podem "matar" un fil si un client individual fa de les seves.

Com que aquesta configuració és un poc més complicada d'instal·lar, d'aquí el motiu inicial d'aquest article.


Instal·lació

Bé ara ja sabem què volem fer i perquè ho volem així, no?, anem per feina i a explicar punt per punt com instal·lariem el Firebird en versió SuperServer. Abans de començar he de dir que aquest procediment tant funciona per Mandrake 8, 8.1 com per Redhat (> 7).

Com que supòs que no heu entrat al sistema com a root, el primere que farem serà obrir una sessió de terminal i canviar a mode root

  Canviar a mode root amb su
  Instal·lar el servidor Firebird rpm -Uvh FirebirdSS-1.0.0-RC1.i386.rpm En aquest punt potser tindrem un missatge d'error adreçat als usuaris de Suse, no passa res, no n'hem de fer cas, la instal·lació s'ha fet correctamente
  Afegim localhost.localdomain al fitxer /etc/hosts.equiv si no hi és. Per exemple echo localhost.localdomain >> /etc/hosts.equiv
  Configuram ara el servidor per a que inicii Firebird a l'arrancar. chkconfig --add firebird
  I ara ja podem iniciar el nostre servidor service firebird start
  Com a recomanació final dir-vos que convé canviar la password del SYSDBA (que per defecte és masterkey) ja que tothom la coneix, per això la instal·lació de Firebird ja té una petita utilitat a /opt/interbase/bin/changeDBAPassword.sh, per fer-la anar necessitareu tenir instal·lat l'editor ed. De fet això el que fa és cridar a la utilitat gsec així que si voleu es pot fer això mateix a mà.


Referències

Per fer aquest petit article he fet servir les següents referències:

 • "Instal·lació de Firebird SuperServer damunt Redhat 7.2"
 • Ajuda del programa Interbase Workbench
 • Mundo Linux nº 31. Hi ha una interessant comparativa entre mySql, Postgresql, interbase i SAP.  Enllaços

 • Imprimir
  Version para
  imprimir

  Imprimir
  Version
  PDF
  Comentarios
  Es posible que se hayan omitido algunos comentarios considerados poco constructivos
  1.  Firebird SuperServer (16/02/2002 15:03, #4849)
    Por: El cobarde anónimo
  Crec que t'ha faltat una petita introducció inicial a què és el Firebird SuperServer (dic jo que per molt superservidor que aquest sigui estarà dintre d'algun ram específic) i t'han sobrat els comentaris de quina distro uses. Així per sobre podrien ser comentaris per a un article a part: No creus?
  No es pot respondre
   
  2.  Re: Firebird SuperServer (16/02/2002 21:16, #4853)
    Por: Antoni Aloy
  El Firebird és una base de dades que prové del codi de Interbase, una base de dades compatible amb SQL 92 de la qual Borland (l'actual propietària) va alliberar el codi fa poc més d'un any.
  No sé perquè li posàren el nom rimbombant de "superserver" però la veritat és que sona bé :D
  Respecte al tema de la distro utilitzada és més que res per explicar perquè aquesta i no una altra i evitar discusions de si aquesta és millor o pitjor, senzillament és la que tenc més a mà
  Toni
  No es pot respondre
   
  GRACIAS
  Distribuciones Universal
  Por el servidor
  Dpto. de Matematicas e Informatica
  Calificacion
  **00
  Vots: 8
  Danos tu opinion:
  **** Excelente
  ***0 Muy Bueno
  **00 Bueno
  *000 Regular
  0000 Malo
  Relacionados
  . Elecció d'un entorn de programació
  SECCIONES
  Noticia
  Breve
  Truco
  Enlace
  Participa
  Proyecto
  Articulo
  Webbulma
  Manoletada :-)
  Seguridad
  Modificado: 26/4/2007 23:04:28 | Tiempo Total: 0.037 segs | Kernel: Linux - i686 - 2.6.26-1-686 | Last boot: too much time ago!!
  Powered by Apache    MySQL    PHP    Gimp