BULMA

Bergantells Usuaris de GNU/Linux de Mallorca i Afegitons   |   Bisoños Usuarios de GNU/Linux de Mallorca y Alrededores
CONTENIDOS
. Jornadas de software libre
. Version para PDA
. Enlaces breves
. La asociacion
. Los mas leidos
. Autores [Actividad]
. Ultimos Comentarios
. Todos los titulares!
. Estadisticas
. Guia de estilo
. ¿Sugerencias?
. Wiki
. XML [Ayuda]
Listas de correo
. Archivos bulmailing
. Archivos BulmaGes
Radio libre :-)
. Des de la Xarxa (Archivos)
. Mallorca en Xarxa
Busquedas

+ Enlaces Linux
Ultimos kernels
(18/09/2014 00:06:15)
    
Google


En bulma.net
En internet
No esperis més Gentomítzat! (7044 lectures)
Por Antoni Aloy López
aaloy (http://trespams.com)
Creado el 27/07/2002 18:35 modificado el 27/07/2002 18:35

En aquestes línees us vull fer partíceps de la meva experiència instal·lant i configurant Gentoo. No es tracta de cap manual d'instal·lació ni res per l'estil, es tracta de animar-vos a provar aquesta distribució, ja que si jo ho he pogut fer, vosaltres segur que també podeu!


Pagina1/1

No esperis més Gentomítzat!

En aquestes línees us vull fer partíceps de la meva experiència instal·lant i configurant Gentoo. No es tracta de cap manual d'instal·lació ni res per l'estil, es tracta de animar-vos a provar aquesta distribució, ja que si jo ho he pogut fer, vosaltres segur que també podeu!

I per què Gentoo?

Jo em vaig trobar amb Gentoo quan cercava una distribució que em permetés tenir un sistema molt actualitzat (sense arribar a ser inestable) per a poder programar i fer servir les darreres eines.

Després de molts mesos amb Mandrake 8.1 l'actualització a KDE 3.0.2 va ser molt conflictiva, fins a tal punt que res no funcionava del tot bé. Llavors vaig probar Debian, però tampoc vaig tenir èxit.

Al Bulmailing se'n parlava bastant de Gentoo, una distribució que t'ho instal·lava tot a partir del codi font i que estava molt actualitzada. A més el sistema d'actualització de programe s'assemblava molt al apt-get. Com que tanmateix ja tenia el sistema a l'aire vaig a decidir provar-la

La instal·lació

Per començar vaig fer còpia de seguretat de les meves dades: correus, el arxius de bulmages, documents, etc. Encara que les tenc a un disc a part mai està de més, com diu aquell bienaventurados los pesimitas, porque hacen copias de seguridad. Així doncs una vegada fet això vaig devallarme la imatge ISO de Gentoo, uns 16 Mb i vaig generar el Cd d'instal·lació inicial.

La segona cosa que vaig fer va ser imprimir-me el manual d'instal·lació, una vertadera joïa i com que era la primera vegada que trastejava a tan baix nivell amb particions i dispositius també vaig imprimir-me la relació de dispositius Linux que vaig trobar a web de Debian)

Ja hi sóm, pos el CD i venga, començam! La primera cosa que sobta és lo minimalista que és el sistema d'instal·lació. Amb la consola rònica i un editor per defecte que ens retorna als temps aquells en què el WordStar era el darrer crid en editors. Tot i això, el que hi ha és més que suficient, no passeu pena.

Dins de la instal·lació el particionat és potser la part més delicada i pot ser haureu de fer algunes proves abans de trobar el particionat òptim per a cada necessitat. Jo com que encara no sabia en què me trobaria i vaig optar per seguir el particionat que hi ha a la documentació. A mi ja m'està bé ja que tenc dos discs durs i això me dóna bastant de joc, si no és el vostre cas segurament a més del particionat que us està diguent la documentació de Gentoo us interessarà crear una partició on montar el home.

Una vegada fet el particionat amb fdisk ens queda la part d'elegir quin sistema d'arxius volem fer servir. Jo vaig optar per ext3, un sistema d'arxius hereu de ext2 però amb journaling, ja que el reiserfs ho desaconsella la pròpia documentació

El montat de particions va ser prou senzill, així com descomprimir el que Gentoo anomena Stage1. Ja estava apunt per fer el meu primer emerge, així que

# emerge rsync

El bootstrap.

Gentoo anomena així a l'etapa de recompilar tot el sistema, fins i tot el propi compilador de C per la nostra màquina. En el meu cas un AMD K6 a 400MHz i 512 Mb RAM. Abans d'això però convé editar el make.conf per a dir-li que optimitzi per al nostre processador. Jo per defecte vaig posar les opcions recomanades pel meu K6, per les llistes trobareu més optimitzacions, però a mi ja me va bé així, tanmateix un guany d'un 1% a costa de molt més temps de compilació i potser d'alguna inestabilitat del sistema no m'interessava gaire.

La documentació de Gentoo ja avisa que aquesta etapa pot torbar un poc. En el meu cas gairebé un dia. Així que es recomanable llançar el procés abans d'anar a dormir (no hi aneu molt tard, que us conec!) i en aixecar-vos al matí la cosa amb un poc de sort ja haurà acabat.

Una recomanació adicional, si no teniu un SAI cercau-ne un. La major part dels meus problemes inicials amb Gentoo vàren ser les apagades de llum amb que Gesa ens obsequia a Binissalem periòdicament i cada cop que fa dues gotes. Una apagada en aquesta etapa força a tornar a començar -al manco per estar més tranquils -. En vaig tenir tres d'aquestes fins que la gent de la feina em va deixar un sai per unes setmanes. Des d'aquí gràcies Juanjo i Paco.

I arriba la compilació del Nucli

No sé a vosaltres, però a mi això de compilar el nucli sempre m'havia fet molt de respecte. Pareixia una cosa misteriosa, sols apte pels "grans gurús". El bo que té Gentoo és que t'ensenya que tampoc n'hi ha per tant.

Tanmateix tampoc vaig encertar amb el nucli a la primera. El primer intent es va esguerrar perquè no vaig triar el meu processador i el nucli duu per defecte les optimitzacions per Pentium. El segon intent perquè no vaig seleccionar el soport per dispositius.

El nucli, comparat amb la resta torba relativament poc a compilar-se, així que no passeu massa pena. A l'inici de Gentoo si us falta res important us ho dirà, tornau a montar tot amb el CD d'arrancada - que com veis també serveix com a CD de rescat i afegiu el que us falti. Al nucli convé posar-hi el que realment necessitam per tal que quedi petitó i ràpid. En el meu cas per exemple vaig triar per afegir dins el nucli la tarja de xarxa, la de so, i el sistema d'arxius ext3, deixant com a mòduls alguns altres sistemes d'arxius i aquelles opcions que potser faré servir en un futur. La resta no la vaig seleccionar ni com a mòdul.

Ja està en marxa

Una vegada instal·lat el Grub (una meravella, tot hi ha que dir-ho) i seguint sempre la documentació,vaig poder instal·lar el meu flamant nucli i vaig aconseguir iniciar el sistema. Ja us dic que la cosa a mi no me va funcionar a la primera, però què voleu, era la primera vegada que recompilava el nucli!

El retocs finals que vaig tenir que fer consistiren en afegir l'entrada per a la meva vella unitat Zip de 100 Megas i modificar l'arxiu /etc/conf.d/net per a que m'agafàs la ruta per defecte. En teoría això ho havia d'haver fer directament Gentoo, però no va ser així. En aquest cas l'ajuda dels companys de la Bulmailing va ser providencial! Gràcies a tots!

I les X-Windows? I el KDE?

El sistema funciona, però a no ser que ja ens vaig bé així, haurem d'instal·lar també les X i el KDE o l'entorn gràfic elegit. Convé abans d'això modificar /etc/make.conf i a l'apartat USE afegir-hi cups - si voleu aquest gestor d'impresió-, kde, python tcl tk i qualsevol altre cosa per la que cregueu que hi pot haver dependències. És a dir, jo vull que si un programa té soport per kde i python se compili amb aquestes opcions. Pel que jo entenc de Gentoo USE serveix per això.

Un emerge ens solucionarà el problema d'instal·lar KDE i X-Windows. Procurau tenir a mà la "Guia de Usuario de Portage" i la "Guía de configuración de Escritorio de Gentoo Linux". La primera és fonamental, la segona ens dóna moltes pistes del que hem d'anar fent.

Aquest emerge en el meu cas va estar prop d'un dia complet. Després vaig instal·lar el Kdevelop i totels les seves utilitats, el gcc3.1 (per provar), alguns altres llenguatges de programació, el quanta, dia, java i un grapat de coses més. Segons el que hagueu d'instal·lar val més que ho feu el vespre. En qualsevol cas feis un emerge de grellm i entreteniu-vos mirant com la CPU està al 99% i vosaltres encara podeu fer coses!

Això ja està!

Després de setmaneta i mitja de proves, tallades de llum i compilacions ja tenc el sistema Gentoo funcionant al meu AMD K6 400. Algú se demanarà si tanta feinada, si tant temps dedicat s'ho paga. La meva resposta és rotunda: Sí! I tant!

  • Ara tenc el sistema que volia: KDE3, Python 2.2 i les eines de programació més actualitzades.
  • Tot va molt més ràpid. Potser a algú amb un P2000 tant li fa, però a mi em sembla que tenc un ordinador nou. Sols l'arrancada del sistema ha passat de minut i mig a 35 segons, posar el marxa el Dia és inmediat, compilar un document curt Latex és instantàni. En definitiva per a màquines poc potens com la meva Gentoo és una benedicció.
  • Finalment i potser el més important, en el camí que hem fet instal·lant Gentoo he aprés coses damunt el nostre sistema operatiu que les distribucions més amigables ja fan per nosaltres, i aquests coneixements per si sols ja vàlen el temps que hi hem dedicat. Hem creat particions, les hem formatejades, hem montant les particions, hem tengut que veure i optar per distints tipus d'arxius, hem compilat el nucli, hem vist el funcionament de Grub, hem vist com afegir les nostres particions a fstab, ... Fins i tot les errades en la compilació del nucli ens poden haver servit com a procediments d'actuació davant desastres!

Per acabar, agraïr-vos a tots la paciència que heu tengut amb mí tant a l'hora de llegir aquest document com a l'hora d'aguantar les preguntes que he anat fent a la llista. Esper que la meva experiència serveixi per animar a més gent a provar aquesta excel·lent distribució.


Imprimir
Version para
imprimir

Imprimir
Version
PDF
Comentarios
Es posible que se hayan omitido algunos comentarios considerados poco constructivos
1.  Re: No esperis més Gentomítzat! (27/07/2002 23:06, #7444)
  Por: NetVicious
En el siguiente artículo de está web tienes las optimizaciones para cada arquitectura.

http://bulma.net/impresion.phtml?nIdNoticia=1025


Estoy pensando en instalarme Gentoo en la campus-party para probar, aunque he leido que da algunos problemillas y a veces peta.
No es pot respondre
 
2.  Re: No esperis més Gentomítzat! (27/07/2002 23:13, #7445)
  Por: El cobarde anónimo
Sí, l'he posat com a enllaç relacionat, gràcies de totes maneres. Això de "a veces peta" supòs que serà com tot, depen del que facis i del que t'instal·lis. Jo duc una setmaneta sols amb ell i per ara és molt estable. I molt ràpid!
No es pot respondre
 
3.  Re: No esperis més Gentomítzat! (28/07/2002 12:22, #7450)
  Por: El cobarde anónimo
Fa temps vaig instal.lar en freebsd el kde des dels ports. Teòricament amb un simple make install se't baixava el codi i el compilava. Ara bé, me va tardar moltíssim.
M'agradaria posar gentoo, però crec que si ho faig l'ordinador estarà com una setmana per compilar-ho tot... :-(
Algú sap quins són els requeriments mínims per instal.lar gentoo en un límit de temps acceptable?
No es pot respondre
 
4.  Re: No esperis més Gentomítzat! (28/07/2002 15:27, #7451)
  Por: El cobarde anónimo
Tot depen de l'ordenador, amb un p2@300 va tirarse un 3 dies per instalar un sistema (amb lo normal + KDE). Amb una bona màquina penso que amb 2 dies hauria d'estar tot fet.
No es pot respondre
 
5.  Val la pena només per estar al dia? (28/07/2002 21:57, #7452)
  Por: Andrax
A mi també m'agrada estar al dia i utilitzo Mandrake. És mala llet que la teva experiència fou negativa, però jo en general estic força content amb el funcionament del cooker i de l'eina urpmi.
Per actualitzar els paquets pots afegir servidors d'actualitzacions de seguretat, el cooker, i fins i tot altres més 'underground' com el plf (Penguin Liberation Front).
Si en algun moment algun paquet et va malament, no pateixis, que si és problema de Mandrake, en poc temps, gràcies a la incessant activitat de desenvolupadors i voluntaris, aviat tindràs una actualització.

Per donar-te una idea. Jo en el meu MDK 8.2/Cooker tinc corrent el Gnome 2.0 i el KDE 3.02.
Com tot, en les actualitzacions s'ha de tenir seny, i considerar la criticitat de l'actualització i altres.

L'únic argument que veig a favor és la compilació de les fonts -> a lo FreeBSD.
Altrament considera que també hi ha els SRPMS, això sí, potser no amb tan bona automatització.
Apart, excepte el kernel i alguna aplicació que uilitzis per computació intensa d'investigació o per l'estil... és realment necessari compilar totes les aplicacions incloent aquelles fotileses que utilitzaràs un cop o dos (amb el temps que requereix... i pitjor si vols actualitzar-te constantment...)? Això ja és una elecció personal sens dubte.

De totes maneres, benvingut Gentoo i malgrat tot el que pugui haver dit, quan pugui també ho provaré ;-)
No es pot respondre
 
6.  Re: Val la pena només per estar al dia? (28/07/2002 22:11, #7453)
  Por: aaloy

Mandrake a mi també m'agrada molt. De fet és la distribució que tenc a l'altra ordinador. El que m'anàs malament l'actualització a KDE 3.0.2 fou el detonant per a cercar una alternativa, ja que necessitava un sistema més actualitzat per a la programació. De retruc el que he aconseguit és un sistema molt més ràpid i aprendre coses damunt Linux.

Mandrake, tot i això, és la distribució que recomano als amics que volen atracar-se per primera vegada a Linux, ja que a mi és la que menys problemes m'ha donat sempre. Ara bé hi ha que reconeixer que aquesta facilitat cap aquest tipus d'usuaris té un preu: massa coses instal·lades i lentitud del sistema ,comparat amb Gentoo damunt un K6, clar.

No es pot respondre
 
7.  Re: Val la pena només per estar al dia? (29/07/2002 00:00, #7456)
  Por: El cobarde anónimo
Gracies a Gentoo he passat de ser un newbie a un post-newbie. Quan tenia una Mandrake i alguna cosa petava buscaba pel menu del kde com un boig i per les gui fetes que tenen i casi mai ho podia arreglar, en canvi amb gentoo he aprés com funciona el sistema realment, ara en ves de busca per menus i per guis obro la consola i toco tot el que vull, ara coneixo la verdadera potencia de linux. Gracies Mandrake per petar i fer-me coneixer Gentoo ;-)
No es pot respondre
 
8.  Re: No esperis més Gentomítzat! (30/07/2002 12:57, #7472)
  Por: JAVI
Me ha gustado el articulo, pero sin te molestes hay muchas personas en latinoamerica y parte de españa que, no entienden el ??mallorqui??. (perdona pero segun donde se este, es valenciano, catalan, yo no entro en eso lo entiendo lo hablo pero paso de conflictos linguisticos.)
mi principal problema es que en mi casa no tengo acceso a internet, asi que me grabe un iso de unos 160Mb. pero como instalo gentoo sin internet. pues entiendo que el baja los paquetes y busca las dependencias. entonces por donde tiro.
Gracias y un saludo desde Valencia.
No es pot respondre
 
9.  Re: No esperis més Gentomítzat! (30/07/2002 18:46, #7479)
  Por: El cobarde anónimo
Pos tendrías que bajarte los paquetes necesarios para la instalacion y meterlos en /usr/portage/distfiles que es donde primero busca el emerge y si no los encuentra ahi se los baja de internet. Si no recuerdo mal hay gente elaborando ISOs con los paquetes más habituales, busca en el foro de gentoo pq lo leí por ahi.
No es pot respondre
 
10.  Re: No esperis més Gentomítzat! (30/07/2002 20:26, #7482)
  Por: aaloy

Respecte al tema de com instal·lar Gentoo offline hi ha un how-to a la web de Gentoo. Pareix prou senzill de fer, encara que jo amb sense una connexió ADSL o cable no me plantejaria instal·lar Gentoo, ja que perds la gràcia dels emerge.

Respecte al tema llinguïstic:

(a) Jo no tenc pretensions d'universalitat, així que en cada moment escric com millor me va.

(b) Si un no vol un debat no l'ençata

(c) Seguint els criteris de que m'entengui el major nombre possible de gent el proxim article l'hauria d'escriure en xinés i no hi estic molt posat ara per ara :D

(d) M'encanta fer llistes :D

(e) Eh?!?

(f) He dit que m'encanta fer llistes?

No es pot respondre
 
GRACIAS
Distribuciones Universal
Por el servidor
Dpto. de Matematicas e Informatica
Calificacion
***0
Vots: 9
Danos tu opinion:
**** Excelente
***0 Muy Bueno
**00 Bueno
*000 Regular
0000 Malo
Relacionados
. Liberada Debian Woody 3.0
. Aprovechar la potencia de nuestro procesador x86
SECCIONES
Noticia
Breve
Truco
Enlace
Participa
Proyecto
Articulo
Webbulma
Manoletada :-)
Seguridad
Modificado: 28/4/2007 15:38:09 | Tiempo Total: 0.041 segs | Kernel: Linux - i686 - 2.6.26-1-686 | Last boot: too much time ago!!
Powered by Apache    MySQL    PHP    Gimp