BULMA

Bergantells Usuaris de GNU/Linux de Mallorca i Afegitons   |   Bisoos Usuarios de GNU/Linux de Mallorca y Alrededores
CONTENIDOS
. Jornadas de software libre
. Version para PDA
. Enlaces breves
. La asociacion
. Los mas leidos
. Autores [Actividad]
. Ultimos Comentarios
. Todos los titulares!
. Estadisticas
. Guia de estilo
. Sugerencias?
. Wiki
. XML [Ayuda]
Listas de correo
. Archivos bulmailing
. Archivos BulmaGes
Radio libre :-)
. Des de la Xarxa (Archivos)
. Mallorca en Xarxa
Busquedas

+ Enlaces Linux
Ultimos kernels
(18/09/2014 07:51:19)
    
Google


En bulma.net
En internet
Markdown - perfecte pels blocaires. (6357 lectures)
Por Antoni Aloy Lpez
aaloy (http://trespams.com)
Creado el 04/01/2008 19:44 modificado el 04/01/2008 19:44

Intentant canviar de programari per a la gestió del meu blog em vaig topar amb l'agradable comoditat que representa el markdown per a escriure apunts . Amb una sintaxi que pot incloure els tags HTML si el propi llenguatge se'ns queda curt, ens permet escrire de manera que el document en sí sigui legible amb un editor de text pla. En aquest article us present la traducció al català de la seva sintaxi.

Pagina1/1

Markdown

Markdown és un llenguatge orientat a l'escriptura de documents de manera que siguin bons d'escriure i bons de llegir. Amb això comparteix la mateixa filosofia que altres com reStructuredText o Textile, és a dir, són llenguatges que permeten escriure la documentació de manera que sigui llegible directament en text pla.

Així com com reStructuredText és va força bé per escriure documents llargs i complexos, Markdown és ideal per al l'escriptura d'apunts als blogs, ja que a més del seu marcatge particular, permet incloure directament html si ho necessitam.

Mesclant markdown i HTML

Consideram dos tipus d'elements HTML a l'hora de incloure codi HTML dins el document markdown:

 • elements de bloc: Per poder passar a escriure HTML dins el document markdown he de tenir en compte que el codi HTML ha d'estar separat de la resta del document markdown per un línia en blanc i l'HTML ha de començar a la primera columna, és a dir, sense espais ni tabuladors. Si feim servir l'HTML no podem fer servir la sintaxi markdown, és a dir, una vegada inicial el bloc html tot allò és html.

 • elements en línia: Podem utilitzar l'html així com vulguem, per exemple, podem fer servir indistintament l'asterisc o <strong/> per marcar una paraula o frase en negreta. Són elements en línia <span>, <cite>, <a>, <img> etc.

Elements de bloc

Paràgrafs

Per a indicar un paràgraf simplement hem de deixar una o més línies en blanc. La conversió que fa markdown cap a HTML fa que es generin marques de paràgraf <p>. Si volem generar sals de línies amb <br/> haurem de fer acabar el nostre paràgraf amb dos o més espais en blanc i seguidament pitjar la tecla de salt de línia.

Capçaleres

Markdown pot fer servir dos estils de capçaleres:

   Capçalera tipus H1
   ==================

   Capçalera tipus H2
   -------------------

o bé fer servir # per a indicar el nivell de la capçalera que volem fer servir, així:

  # Això és un H1
  ## Això és un H2
  ### Això és un H3
  ###### Això és un H6

encara que no és estrictament necessari podem fer acabar la capçalera també amb el mateix símbol. Per exemple:

  # Capçalera H1 estèticament millor #

Citacions

Markdown permet citar text fent servir el símbol > davant cada línia que vulguem que figuri com a citada o davant el paràgraf. Així:

  > això és una cita literal d'un text

queda com

això és una cita literal d'un text

Llistes

Podem fer servir llistes ordenades i no ordenades. Les perimeres es fan posant un nombre seguit d'un punt, i les segones amb un asterisc, guió o símbol de suma.

Per exemple:

  Llista no ordenada

  * Joan
  * Pere
  * Miquel

  Llista ordenada

  1. Joan
  2. Pere
  3. Miquel

No és necessari mantenir l'ordre de la nuemració en un llista ordenada, basta que hi hagi un nombre seguit d'un punt, a partir d'aquí Markdown ja ho generarà com toca.

Si els elements de la llista estan separats per una línia en blanc, markdown generarà tags de paràgraf al voltant dels elements de la llista. Si l'element està composat per dos o més paràgraf hem de tenir en compte que cada paràgraf de la llista ha d'estar identat al manco per 4 espais o un tabulador. Per posar codi dins una llista l'hem d'identar al manco 8 espais o 2 tabuladors.

Si per la raó que sigui no volem que s'inicii la numeració d'una llista, haurem d'escapar el punt amb la barra invertida \.

Blocs de codi

Els bloc de codi van molt bé quan un ha de parlar damunt programació o té necessitat de posar un llistat de codi dins el text. Markdown genera el tag <code> si identam cada línia que formi part del codi amb un tabulador o quatre espais.

El bloc de codi continuarà fins a trobar un bloc que no estigui identat o fins al final de paràgraf.

Dins un bloc de codi els (&) i (<>) són gestionats automàticament pel makdown i convertits de manera que es pugui representar fàcilment codi HTML. Per a facilitar que es pugui escriure de markdown la sintaxis markdown no es processada dins un bloc de codi, la qual cosa, per exemple permet escriure aquest article.

Línia horitzontal

Generar una línia horitzontal <hr /> és tan senzill com posar asteriscs o guionets al començament de la línia i que no hi hagi res mes. Queda molt bé indicar visualment que es tracta d'una línia horitzontal decorant-ho un poc més. Per exemple:

------------------------------------------------------------------

queda molt més clar que si sol feim

*

Tot i això el resultat el mateix:


Elements en línia

Enllaços.

Per posar un enllaç la sintaxi és

  [nom que ha d'aparèixer](url "text del títol")

per exemple:

  [trespams] (http://trespams.com "blog de trespams")

genera el codi

  <a href="http://trespams.com" title="blog de trespams">trespams</a>

Si hem d'enllaçar recursos locals dins el mateix servidor, podem fer servir camins relatius, per exemple:

  mira [Sobre mi] (/about/) per més detalls

Podem enllaçar també per referència i fer servir dreceres per escriure el link quan en nom i l'enllaç coincideixen:

  Tenc 10 vegades més tràfic des de [Google][] que des de
  [Yahoo] [1] o [MSN] [2].

  [Google]: http://google.com "El cercador Google"  
  [1]: http://search.yahoo.com/ "Cerca a Yahoo"
  [2]: http://search.msn.com/

En el primer cas com que l'enllaç i el nom coincideixen ens bastaria posar el nom, en el segon cas feim la referència i també posam el títol i en el tercer cas hem fet la referència però no posam el títol. Això genera:

Tenc 10 vegades més tràfic des de Google que des de Yahoo o MSN.

La idea de les referències no és que siguin més fàcils d'escriure sinó que es fan per augmentar la llegibilitat del codi, ja que es veu que hi ha un enllaç però aquest no posa renou dins el codi.

Èmfasi

Per posar negretes o cursives feim servir el doble asterisc o l'asterisc simple respectivament. També podem fer servir el guionet de subrajat, doble en el primer cas i simple en el segon.

  **Això va en negreta** i això _italic_

Això va en negreta i això italic

Si volem posa un asterisc * o un guionet de subrajat _ ho haurem de fer escapant els caràcters, així \* i \_.

Codi

Per indicar que estam escrivint codi, però que aquest s'ha de tractar com a un element de línia farem servir l'accent greu `, per exemple:

  exemple de funció lambda `lambda x,y: x+y` en [Python](http://python.org "Python site")

exemple de funció lambda lambda x,y: x+y en Python

Imatges

Per a incloure una imatge la sintaxi és

  ![Text Alt](url "títol opcional")

De la mateixa manera que amb els enllaços, podem indicar les imatges per referència de manera que la sintaxi queda com:

  ![Text Alt][referència]
  [referència]: url/a/la/imatge "títol opcional"

Altres

 • Markdown ens permet dreceres per a la generació d'enllaços. Simplement hem d'escriure el nom de l'enllaç i envoltar-ho de <>. Per exemple l'enllaç http://bulma.com, s'ha generat com

  <http://bulma.com>
  
 • Per escriure adreces d'e-mail també ho podem fer d'auesta manera, però en aquest cas markdown fa una conversió intel·ligent per mirar de fotre els spammers, convertir cada caràcter de l'adreça al seu equivalent hexadecimal.

 • Per a escapar un caràcter amb significat especial a markdown ho podem fer precedint-ho de \

Agraïments

Aquest document és una traducció lliure al català del document original en anglès escrit per John Gruber. Ha estat escrit amb l'editor Kate de KDE com a part de la documentació en català de que esper que sigui aviat el meu nou programari per a la gestió del blog de trespams. Podeu trobar el document original en format markdown dins el subversion del projecte.


Imprimir
Version para
imprimir

Imprimir
Version
PDF
Comentarios
1.  Re: Markdown - perfecte pel blocaires. (04/01/2008 23:58, #43267)
  Por: vokimon (http://wiko.sourceforge.net)
Com a llenguatge esta molt be pero com a sistema de publicacio de blogs encara li queda. El projecte WiKo, en el que estic involucrat, per exemple, s'hi apropa un xic mes. Fa servir una sintaxi tipus wiki i permet la publicacio de blogs editant fitxers wiki en el teu disc dur amb el teu editor preferit. El que aporta es que genera rss's, diferents vistes per temps, per tags... en definitiva, dona quelcom mes semblant a un blog.

http://wiko.sourceforge.net

En principi el trapas de fitxers al servidor es pot fer automatitzat amb subversion si tens access decent al servidor o a ma amb scp. Darrerament estem incorporant integracio amb el Blogger i Wordpress. De moment podem baixar-nos i convertir les entrades de Blogger a WiKo. I estem a un pas de poder pujar els generats automaticament (visca pel Python!).

L'altre punt a solucionar a WiKo pero que un compilador de markdown ni s'apropa, son els comentaris. L'integracio amb Blogger podria solucionar-ho, pero tambe hi ha lloc per una solucio mes independent.

En principi, incorporar noves sintaxis com markdown tambe es viable
No es pot respondre
 
2.  Re: Markdown - perfecte pel blocaires. (05/01/2008 00:26, #43268)
  Por: aaloy (http://trespams.com)

Markdown no pretén ser un sistema de publicació de blogs, sinó que permet fer apunts al teu propi blog de manera molt natural, sense tenir que pensar en tags, molt a la manera de com s'escriuen els e-mails en text plà (de fet d'allà sortí la idea)

Wiki, pel que jo veig és una altra cosa, ja que permet construir blogs, o articles o altres coses, Markdown és sols una manera d'escriure, però que té la combinació de senzillesa i poténcia que la fa útil.

És a dir, Markdown no sustitueix un Wordpress per exemple, sols evita tenir que escriure html i fa que l'escriptura dels apunts sigui més natural, evitant haver de recorre a pesats editors en javascript que moltes vegades acaben generant un codi html que no vols.

No es pot respondre
 
3.  Re: Markdown - perfecte pels blocaires. (15/09/2011 08:58, #51083)
  Por: Anonimo
888Tiger3: Nike Shoes Online
No es pot respondre
 
4.  Aaron Rodgers Jersey (23/09/2011 04:29, #52365)
  Por: Anonimo (http://www.salenfljerseyonline.com)

 Kids love

Austin Collie Jersey

to

Tor y Burch Wedges Slipper

wear the

Kevin Greene Jersey

jersey because

Tor y Burch shoes

Derek Jeter is

Walter Payton Jersey

a great player

Maurkice Pouncey Jersey

for one of the most respected

Chris Williams Authentic Jersey

teams

Lar ry Fitzgerald Jersey

in the

Dick Butkus Jersey

nationBecause

Josh Cribbs Jersey

if

wholesale polo shirts suppliers

you don a jersey that comes from a player

Charles Woodson Jersey

that

cheap jerseys

is not so

Jim McMahon Authentic Jersey

popular,

Wholesale Jerseys

no

Dez Bryant Authentic Jersey

one

wholesale football jerseys

might really appreciate the

LaMarr Woodley Jersey

jerseyThis is not a flash

ralph lauren rugby shirts

in

nfl cheap jerseys wholesale

the

Troy Polamalu Jersey

pan

Knowshon Moreno Jersey

people Once you learn

Tony Romo Jersey

to assess jerseys

Miles Austin Jersey

very abruptly,

Julius Peppers Authentic Jersey

your

Ndamukong Suh Jersey

eyes can

Ray Lewis jersey

possibly harvest out

Emmitt Smith Authentic Jersey

the fakes from the

wholesale cheap jerseys

factual

Ben Roethlisberger Jersey

ones

wholesale polo

even if you don't have the product, in situations

DeMarcus Ware Authentic Jersey

like eBay

 

 You can

ralph lauren mens shirts

purchase your favorite

Miles Austin Authentic Jersey

team's jersey with

Hines Ward Jersey

your favorite

nfl wholesale jersey

player's number

Jeff Reed Jersey

and

wholesale jerseys

name

Ziggy Hood Jersey

on it No matter what resource

Donovan McNabb Jersey

you use

ralph lauren polo outlet

to

cheap nfl wholesale

define the overall sports marketplace, the

James Farrior Jersey

numbers are staggeringAuthentic jerseys have more vibrant colors

DeSean Jackson Jersey

than the fakes

Mens Ralph Lauren Sweaters

Kevin

Wholesale Jersey

Durant, Oklahoma City Thunder

Tory Burch outlet

- Aside from LeBron and

Mike Jenkins Authentic Jersey

Kobe,

wholesale polo ralph lauren shirts

no player in the NBA is as

Jason Witten Authentic Jersey

talented as Durant

 

 One of

Walter Payton Authentic Jersey

the best

Tory Burch High Heels

ways for fans

nfl jersey wholesale

to

Lawrence Timmons Jersey

be

John Elway Jersey

close to their favorite players is

Chris Johnson Jersey

by purchasing a jersey This

Mark Sanchez Jersey

task can actually

cheap wholesale jerseys

be

Tory Burch flats

easier than it might

Mike Wallace Jersey

seem I asked

Rocky Bleier Jersey

her

Drew Brees Jersey

how

Thurman Thomas Jersey

many English women had she

wholesale polo ralph lauren

seen

wholesale polo shop

wearing capsYou see

Eli Manning Jersey

flashes of

Cl ay Matthews Jersey

those series watches - pocket

custom steelers jersey

watches, schedule watches, players and owners series -

Tory Burch flip flops

each with

Troy Aikman Jersey

a

Rashard Mendenhall Jersey

distinctive

Brian Dawkins Jersey

design for

Matt Forte Authentic Jersey

dressy or

Jason Witten Jersey

sporty

Brett Favre Jersey

occasions

 

 Both opinions

Mike Ditka Authentic Jersey

formed by the

Jack Lambert Jersey

mediaIt was

Mens RL Big Pony Polo

in

ralph lauren polo wholesale

1888

Chad Ochocinco Jersey

- 1889,

Reggie White Jersey

that the three major teams, Detroit and Washington from National League

Tory Burch sale

and Brooklyn, member team of

Tim Tebow Jersey

American Association

Heath Miller Jersey

had decided to launch

tory burch bag sale

stripes on their uniforms The

Franco Harris Jersey

National Football

Tory Burch handbags

League

Terrell Davis Jersey

(NFL), Major

wholesale jersey

League

Ray Rice Jersey

Baseball

Tony Romo Authentic Jersey

(MLB), National Basketball Association

steelers customized jersey

(NBA) and all college

Dez Bryant Jersey

teams from

nfl jerseys for wholesale

the ACC to the

Ralph Lauren Long Sleeve Polo shirts

PAC 10 are all

James Harrison Jersey

well

Jerome Bettis Jersey

represented

Emmitt Smith Jersey

by their

C.J. Spiller Jersey

loyal fans Although,

Wholesale NFL Cheap Jerseys

Reebok

wholesale polo shirts men

also

Marion Barber Authentic Jersey

makes a

Michael Irvin Authentic Jersey

very good jersey

 

 Among

Ben Roethlisberger Jersey

these 30

personalized steelers jersey

teams

wholesale football jerseys

is

wholesale polo shirts for men

a famous

DeMarcus Ware Jersey

team that houses two players whose

Felix Jones Authentic Jersey

jerseys are

Jay Cutler Authentic Jersey

the best selling in

Troy Polamalu Jersey

the MLB shop

Lance Briggs Authentic Jersey

This task can actually be easier

wholesale nfl jersey

than

tory burch handbags on sale

it might seem

L acoste Mens Polo Shirts

Although

Tim Brown Jersey

still popular

Ralph Lauren Big Pony Polo

today

wholesale polo shirts

within

Ch icago Bears Jerseys

the

Dallas Cowboys Jerseys

biking

Jim McMahon Jersey

community, Lance's

Peyton Manning Jersey

merchandise

Tory Burch bags

is

Barry Sanders Jersey

not moving like it once did

Aaron Rodgers Jersey

Charm features a lobster claw clasp for secure attachment to collar
 

 

Terrell Owens Jersey
No es pot respondre
 
5.  Re: Mejorando el autocompletado (26/09/2011 08:48, #52775)
  Por: shaoujane
In this winter moncler jackets will be the best choice for all people who is love uncomplicated style, uncomplicated trace regarding grace, hope this specific new style grant you more surprises in addition to romance in the winter. As Moncler belongs to the tourist developments down clothes internationally, umpteen professionals suppose it that they are an straight strain for any visitant to push with regard to itemization. Moncler hottest clothes really grant you a major surprise this holiday season. coach outlet coach factory outlet moncler outlets moncler moncler jackets moncler moncler outlet coach outlet coach factory outlet coach bags outlet coach wallets outlet coach jewelry coach shoes coach Bangle coach boots Object-based style and good design, Moncler vest continues to be released so many attractive in addition to impressive manuscript votes for folks. Moncler vest with regard to women to be a fan, you cant miss the many clothes. Fashion is similar to weather, always changing. You are unable to predict what will be the next sizzling style future. Fashion improvements every months but adding something odd shall be considered any fashion imitation and almost nothing more.
No es pot respondre
 
GRACIAS
Distribuciones Universal
Por el servidor
Dpto. de Matematicas e Informatica
Calificacion
***0
Vots: 3
Danos tu opinion:
**** Excelente
***0 Muy Bueno
**00 Bueno
*000 Regular
0000 Malo
Relacionados
. reStructuredText el WYSYWYG en text pla
SECCIONES
Noticia
Breve
Truco
Enlace
Participa
Proyecto
Articulo
Webbulma
Manoletada :-)
Seguridad
Modificado: 26/9/2011 08:48:50 | Tiempo Total: 0.050 segs | Kernel: Linux - i686 - 2.6.26-1-686 | Last boot: too much time ago!!
Powered by Apache    MySQL    PHP    Gimp